maandag 31 oktober 2011

#11 Wikiwereld

Eerlijk toegegeven: ik dacht het allemaal wel te weten met die wiki's.
Soms moet je even je vooroordelen aan de kant zwieperen, dat heb ik na 10 dingen nu wel geleerd.
Boots uitgeschopt en hopla met de blote voeten in het zand. Heerlijk gespeeld, lekker gewroet.
Geen hele kastelen gebouwd, maar wel een funderinkje gelegd.
Eerst reactie ( comment nr. 4) met suggestie gekleid in andermans wikibouwsel onder Into the wild bij favoriete films.
Daarna eigen creatie toegevoegd. Heb namelijk nieuwe hobby. Koffie maken, met italiaans espressodingus. Mooi werkje, moet nog oefenen met melkschuimfiguurtjes. Gewoon opdrinken is ook prima, rustgevender dan hele palmbomen laten mislukken...videootje ingevoegd: easy peacy. Eens kijken of ik comment-adds krijg...spannend!
klik hier voor Mijn speelwiki
Wiki's maken leek me eerst omslachtig, maar eenmaal gedaan best leuk!
Dus toch weer een dimensie erbij voor mij: de Wiki-wereld.
Het basisprincipe van social bookmarking geldt ook hier: info delen, uitwisselen en uitbouwen zover je wilt. Onvoorstelbaar eigenlijk, net als men vroeger dacht over reizen naar de maan.
Ik vond het best plesant in de zandbak, het was makkelijker dan ik dacht!

zondag 30 oktober 2011

#10 Verlekkeren op Delicious

Interactief
Deliciousopdracht voelt als een nieuwe stack of hay on my fork
Ik zit eigenlijk al vol. 23D plots uit de lucht, ook dàt nog, wat nu? Schakel naar modus 'zelfredzaamheid.': spiek dus royaal in 't rond bij co-dingers, zie daar verdeelde meningen. Op naar Wikipedia voor subjectief advies..Zie delicious.com, daar komt 't op neer, en die is in English, met dominant muziekbehangetje. Diepe zucht, laarzen maar weer aan..op zoek naar stacks of energie and heaps of time.
Ha! Daar is 23D weer, licht aan de horizon! Een verademing, deze voorgeselecteerde info! Plop, daar gaan lampjes branden, want hier openbaart zich de kracht van Delicious:
Mobiel, uitwisseling, sociaal, top voor groepswerk en projecten. Dus niet alleen op je eilandje vol links, maar meer dorst lessen aan een onuitputbare bron. Interactief is het toverwoord, daar is de extra waarde voor de bieb: mooi instrument om interactieve info op poten te zetten, voor bijv. regionale initiatieven. Verzamelplaats=bieb! En nu snap ik ook het "us".

Tafel dekken
Twijfel om zoveelste account aan te maken van tafel geveegd: ik ga er aan! Zoektocht starten naar praktische info voor een nieuw 100Talentenproject over duurzaamheid met tags als afval, recycling. Dat resulteert in lekker minirijtje sites met bruikbare ideeën. Niet dat het moeilijk is veel te vinden, het laden duurt nogal. Een stack maken wil ook nog niet erg, ligt dat aan het wel/niet gebruiken van Firefox?? Ik hou 't voor nu even bij een am-us-e.
Duidelijk is dat er bij Delicious veel keuze is voor zéér smakelijke selecties, met creatieve opmaak.
Een blik op de klok, die ons vanochtend nog uurtje extra uurtje gunde, zegt me wel dat ik een iets bescheidener gereedschap neem voor deze tool: een maatje vork, dat blijft het, maar dan wèl één uit de keukenla.

Bon appetit...


deliciousaccount: 23veters

zaterdag 29 oktober 2011

#9 Webdraden en beeldspraak...

Follow me?
Het is herfst. Ja,èn? zul je vragen. Dát zien we zelluf ook wel.
Maar is dat wel ècht zo? Zien jullie jezelf ook te midden van al die bijna onzichtbare kleefdraden? Als je je afvraagt: waar gaat dit in @@-naam heen, laat me jullie dan eerst maar eens hartelijk welkom heten op mijn blog: Lieve trouwe volgers, wat gezellig dat jullie met me delen! Goed ook, want zonder jullie zou ik hier in het luchtledige ratelen op mijn laptoptoetsen. Ik stel het dan ook erg op prijs, dat je, of je nu een stille bent of een actievere reactionair, er gewoon voor me bent. Zonder volgers ben ik namelijk 'n bloggertje-van-niks, met m'n uitsloverige stimpestampers. Het zijn de Volgers die een blog nut geven, die de holle echo van goedbedoeld gedeelde meningen verjaagt.

Wat mij betreft wrikt daar nou juist de schoen: Het doel van bloggen is om lezers de kans te geven te volgen, óf juist niet, mening te delen of te pareren. Ik vind het nog een hele kunst om dat op zo uitnodigend mogelijke manier te doen. Toch krijg ik als beloning zo'n mooi kadootje: mijn eigen volgers-mozaïekje! Al 15 profieltjes zichtbaar in een quadrantje...ben er best trots op!

Beeldspraak:
Eventjes terug naar de herfst: Ik ben benieuwd hoeveel van ons er RSS't...Ik ervaar de feeds die ik via Google Reader krijg in het bloggerscherm als prettig en doeltreffend. Voel me als een spin in het Web terwijl de herfst is aangebroken, blij met die trillende glasvezeldraadjes bij interessante bewegingen van co-dingers.
Vast van plan op zo'n zelfde manier een netwerkje op te zetten binnen de biebwereld, om tikjes te krijgen van collega's buiten mijn eigen struikje..
En iemand als ik, die dol is op beeldspraak, hoeft nauwelijks uit te leggen hoe te denken over het werken met beelden. Zou het niet geweldig zijn om samen met biebleden fotoverzamelingen aan te leggen op allerlei gebied-naar wens? Denk aan het succes van de erfgoed app vol mashups, op de touchtable: leg je pasje op de plaat en zie daar: foto's van de straat van vroeger, je speelstoepie en de bakker op de hoek in vol ornaat. Ik zou zeggen: kijk zelf maar (start op 1 min.05) enneh...deel gerust je mening. Voor twijfelvolgers nog een uitnodiging: wees net zo welkom! Ik mag dan een spinnekop lijken, maar het is best gezellig in m'n weppie en bovendien bijna Halloween èn ik bijt niet.

In tegendeel, ik omhels je - met duizend armen ;)

maandag 24 oktober 2011

#8 Social software: wear it well.

Voor online foto's bewerken even ander schoeisel aangetrokken.Prachtig speelgoed gevonden bij sinds ik het kende meer uitgebreide Picnik en Imagegenerator. Je kunt op vele manieren je beeldmateriaal omzetten naar compleet andere uitstraling.Zo ook met Picasa voor de collage.
Wat ideetjes opgedaan voor feestdagen, uitnodigingen of kado-enveloppen..

Me toen even losgemaakt van persoonlijke toepassingsmogelijkheden, de blik op 'breed' gezet. Wat kwam ik tegen aan die horizon? Histor heeft gedurfd een Iphone app te maken, genaamd Color Studio. (klik maar) Als je jouw fijne zitbank en je muur op de plaat zet, krijg je kleurnummer en leuke trendy adviezen.Voor het gemak rekent de app de benodigde litertjes ook even voor je uit. Aardige, klantgerichte vondst. Technisch meer mashup dan bewerken en sharen, maar vast ook te showen aan mede-iphoners,dus zo weer social.

Ook nog even aan Adobe Photoshop gesnuffeld, met dank aan 23d-account. Pioew! Kwaliteitje hoor..Nichtlief heeft zo'n pracht bewerkingspakket aangeschaft. Peperduur, maar met massa's mogelijkheden.
Zij maakt er unieke creatieve screens achter haar hyvespagina mee, combineert knipsels van kleding en meubels om zichzelf steeds een andere setting te geven. Haar hyvespage is nooit saai, er is altijd een grappige collage te zien.En ik maar roepen:joh, wat goed ben jij hierin! Daar moet je wat mee gaan doén!
Ik blijf hopen dat ze dat talent echt gaat gebruiken. Dat beetje humor en -ik noem het maar:- splash dat zij in haar bewerksels vertoont, mis ik vaak om me heen. Zijn we met z'n allen niet aldoor 'n beetje héél erg serieus?
Wat te denken van een digitaal speelhoekje. Spell-spelletje er op of iets als 'vlechten met woorden' om een gezamelijk gedicht tot stand te brengen, met een googledoc's-achtig ding...Een beetje uitdaging&klantenbinding ineen.

Goed combineren
Daarom nog even over hyves als sociaal apparaat: Als ik dochter zie hyvesen,gaat gelijktijdig de telefoon of wordt er via chat gevraagd in een spelomgeving te komen. Kids zijn dan driedubbel social bezig. Ze hoeven zich niet te vervelen als chatfriend nr. zes even met nr. twee in bespreking is. Oké- oké, ik vind het ook nog steeds schattig als het vriendje gewoon voor de deur staat met een onzeker: Doe je mee met een potje voetbal? Maar voor die hyvesdoelgroep werkt het, dus is er klantenbinding.
Kunnen we hier wat van leren? Hoe staat het met onze uitstraling?
Misschien moeten we het eens proberen: spelen met beeld en kleur, mash it all up en combineer, breng trendy lees/luister/kijkadviesjes uit( 1ste thema oktober-woonmaand? Daarna iets met voetbal ivm. gelijkheidsbeginsel :p). En dan graag met een snufje humor.
Je moet daarbij er natuurlijk zelf wèl 'n btje in geloven, hè...
Met andere woorden: social software, wear it well.

dinsdag 11 oktober 2011

# 7 Kriebels...

letter D I N letter G Wooden Bingo Number 7

Van ding 7 krijg ik ongelofelijk de kriebels...
Wat een mogelijkheden, ik verdrink er bijna in. Te veel om te kiezen en je kent me..
Het allerliefst zou ik een mooie mozaïek maken, maar ik blijf hangen in het taggen van mijn eigen foto's, volgens Flickr moet het openbaar en 'save'. Kan nergens vinden waar ik dat dan kan aanpassen.Wie het weet, mag 't me uitleggen!!! Ben lekker lang blijven hangen in colrpicker en aanverwante trucjes als texture en circle in square en zo...Er zijn mooie, bruikbare smashups en sommige Api's zijn om van te smullen. (Wild ideetje voor de bieb zo vlak na de vakantietijd: op de beamer de mashup van vakantiefoto's als landschappen en gebouwen, van bieb leden, gekoppeld aan googlemaps. Een hartelijk 'Welkom thuis' er onder, natuurlijk.)
Moet verder echt moed vinden om me in het technische gedeelte te storten:1000 vragen doemen in me op. Maar -as you know - time flies en ik moet het maar even uitstellen.
Bij jeuk krabben, zegt men, dus doe ik snel de spell optie, die eenvoudig via html en url te kopiëren is. Een makkie. Maar of daarmee dan die kriebel helemaal wèg is...??

maandag 10 oktober 2011

# 6 Flickr: mooi, voor elkaar!

Flickr grijp ik bij de oren, krijgt een dikke pakkerd: welkom, nieuwe vriend! Jij bent mijn uitkomst voor een barstensvolle laptopschijf! Ik ben óm en maak mijn eigen account aan. Upload biebfoto's, plaats ze in een set. Mooi groot in slideshow te zien, maar na verschillende klik- en knip/plaktrucjes is er nog geen lopende diavoorstelling op dit blog gefabriekt hetgeen me nou juist wel cool leek. Ik heb bij publiceren alleen 'friends' gekozen, toch nog een beetje bleu...misschien wil het daarom niet??
Moet ik toch beter leren sharen? Voor elkaar en door elkaar? Dat wordt eerst een lesje loslaten, vrees ik.

Scherp
In ieder geval valt de beeldkwaliteit geen spatje tegen: ook geuploade franse Dordognevlinder is loepiescherp! Ik betitelomschrijf en tag. En er klikt iets in mijn breintje: dit is eigenlijk een supercatalogus voor foto's, met verschillende zoekingangen, zelfs op kleur...wauwie! Net een snoepjesfabriek, ik geniet! Nog een voordeel: je hebt je foto's altijd bij je, (mits internet.) Handig als je je nog niet hebt aangesloten bij de smart-/ androidphone generatie of dagelijks zo'n Imattie onder je oksel klemt.

En nu onze bieb, wat kunnen we hiermee. Of eerder gezegd: wat niet?  Bind je klanten met beelden.
Zet de bieb meer in de markt met plaatjes, maak het tastbaar en toegankelijk. Plak een slideshow van die goedbezochte, geslaagde activiteit op de site.  Geef een Flickr workshop. Misschien is het zelfs mogelijk om een fysieke "picture-spot" te lanceren, waar Flickrlovers terecht kunnen. Laat ze sharen en tentoonstellen, ìn je bieb, natuurlijk. Fotoforum erbij. Mooi voor plaatselijke plaatjes, natuur- of architectuurliefhebbers.

Vladderen
Oké,de tijd is rijp, nu zelf die nieuwe sprong maar 's maken: ik ga mijn Dordognevlinder loslaten!
Alsjeblieft, wijde wereld: hier komt ie:
butterfly Zó...mooi geflikt!

zondag 2 oktober 2011

# 4 & 5 Navelstaren of overgewicht?

RSS en feeds zoeken, dat klinkt helder. Ik associeer er direct op los. Dat levert soms rare plaatjes op! Ik zie een zwanger roze varken (really simpel) dat zich te goed doet ( feeds) aan allerlei keukenafval (buzz) uit haar trog... Serieus gestart met inlezen moet ik zeggen: voer zat!
Rss blijkt een kwestie van knippen en plakken en knutselen dat kan ik gelukkig.
Tóch zoek ik me een rotje. Klim in mijn account, raak verstrikt in Igoogle terwijl ik dacht Google te Readeren...dus weer back to home en opnieuw lézen. Ik heb 't gevoel in kringetjes rond te draaien en krijg blaren van die laarzen. Bovendien tikt de tijd en heb ik nog elders heaps to do...sorry,I'm góne!!

Na 1/2e week spijbelen de messen gescherpt, ik laat me niet gek maken!
Stap via m'n account naar Google Reader, hoewel ik ook al eens vriendjes heb gemaakt met Symbaloo, met z'n aanpasbare uiterlijk: buttons met eigen background, om van te smullen!
Daarna Feeds zoeken. Mijn struikelblok = ik kan zo moeilijk kiezen! Weet ik van mezelf, nú moet ik daar maar eens iets mee, om niet in drijfzand te geraken. Mijlpaal! Ik kies zonder eerst alle opties te bestuderen voor Blogsearch, waar ik mezelf opsnor via reuzesprongen.blogspot.
Bibliotheken.nl geplakt, Nu.nl en wat medebloggers toegevoegd, en weer eea. verwijderd. Bedoeling gesnapt, kan verder uitgewerkt maar niet teveel, want die trog loopt snel over. En dat beeld van dat roze varken krijg ik niet uit mijn hoofd...

Na dit halfuurtje betekenis geven aan de uitdrukking 'navelstaren', denk ik:
Met deze dingen moet je 'de boer op'. Wat ik wel een nadeel vind is dat er nog veel gesleuteld moet worden na het opnemen van een feed. De reader loopt gauw vol met infobrij, die weer geordend moet worden, of allemaal verorberd. 
Misschien moeten sites meer deelfeeds gaan aanbieden. Bijv. alleen de nieuwsbrief, of alleen het sportnieuws. Dan wordt je niet overvoerd en is de drempel om te gaan RSS-en veel lager. Gebruiksgemak, daar lok je mensen mee. Keuzemenuutjes aanbieden en niet de hele kaart op je plate. Kinderen kunnen ook nooit kiezen uit een volle puntzak snoep.
En wie wil z'n drukke leven nou niet overzichtelijk gepresenteerd?! Nooit meer op de weegschaal en eindelijk tijd om met je trappelende kroost naar de kinderboerderij te gaan vanwege 14 pasgeboren biggetjes.
Conclusie: RRS+ feeds: regel je leven: maar neem geen volle trog!