donderdag 22 november 2012

Search me in the Crowd

Net als bij content curation is het principe van crowdsourcing het samenbrengen van bronnen, om het vormen van een nieuwe bron. Een pareltje van een voorbeeld vind ik BoekTweePuntNul.( boek + site )Zoals Louis Hilgers in zijn voorwoord zegt: een crossmediale publicatie op basis van Co-creatie en Crowd Sourcing. Samen bedacht, verzameld en onder een open en moderne auteursrechten regeling.( Creative Commons BY SA.)
Hoe hebben ze dat aangepakt? Door een oproep te doen op een site ( ICTnieuws.nl) en via de twitterkanalen. Met 50 potentiele onderwerpen als input.
Na 4 dagen was de aanmeldingslijst langer dan 100 namen, met net zoveel nieuwe onderwerpen.
Zo is er een fijn naslagwerkje ontstaan, aangaande 2.0, Social Media en webtools.
Niet zo gek dat al 1 jaar daarna deel 2 is ontsproten. Hoe bedoel je musthaves..?

Erfgoed
Ik móet ook even langs de erfgoedsector. Ben natuurlijk APETROTS te ontdekken dat mijn eigenste lieve moedertje al in de vorige eeuw crowdsourcete. Zij vrijwilligte bij de genealogische vereniging in Naarden. Bestudeerde uren lang de al genoemde oude handschriften om familieverbanden bloot te leggen.
Klein maar akelig bruggetje sla je dan naar de zaak Marianne Vaatstra. Door het beschikbaar stellen van DNA materiaal heeft de gemeenschap een waarschijnlijke dader prijsgegeven. Griezelige, maar niet meer weg te denken vorm van crowsourcing, in het teken van gerechtigheid.

Dichterbij
Misschien moeten wij als KW medewerkers eerst wat bewuster omgaan met onze bestaande 'crowds', voordat we het ver weg gaan zoeken? Ook al gezien bij medeverdiepers is de Bibliotheek van 100 Talenten een prachtmiddel. Het winnende idee vanuit de jeugd- en jongeren bijeenkomst in september, is dat geworden door een probleem ( verouderde literatuurlijsten voor het onderwijs ) om te buigen naar een mogelijkheid. Niet zomaar, maar juist met input vanuit de doelgroep: -"Vraag ze dan naar wat zíj goede titels vinden." riep ik tijdens dat samenzijn. En verloor daarna prompt met mijn eigen ideetje, dat in vergetelheid wegzakte.. Met het bijgedragen kiezelsteentje heb ik eigenlijk toen gecrowdsourced, en dus zo toch een beetje meegewonnen. :) Daarnaast ga ik straks samen met de Biebkidz proberen om een wereldvraagstukje op te lossen. Nee, te klagen heb ik niet.
Nog zo'n voorbeeld is ons klantenpanel, dat al zeer bruikbaar is gebleken. Volgens mij zijn we heel goed op weg.



Met de pet.
Crowdfunding lijkt dan het met de pet rondgaan, op een ludieke manier. Zó, dat de schenker er ook wat plezier aan beleeft. Eddy Terstal heeft dat goed gedaan. Hij heeft zijn te maken film volledig gefinancierd met (via twitter te bestellen) microfilmpjes voor funders. In die zin zou je iemand die baat heeft bij een verbinding met de bibliotheek ook als potentieel funder kunnen zien.
Gezien het advies om bij het stellen van je doel/target binnen een tijdsframe te werken, lijkt me crowdfunding echt iets voor projecten. Voor de bibliotheek misschien wel een kans om zich vrijer op te stellen tov. bestaande subsidie- en bezuinigingsregelingen. Of juist de kans het belang van haar bestaan aan te tonen. Hoe dan ook zul je je doel wel goed met je funders moeten afstemmen, je best ervoor doen die funders echt iets te bieden. Crowdfunding past wat mij betreft het beste bij crowdsourcing. Of is dat nou een inkoppertje?
Ik moet tenslotte ook ineens denken aan onze blogs vol ideeën en meningen, door deze Verdiepdingen verzameld. Tja, Rob en Edo, nu vallen jullie door de mand. Dat gaat je dan wel een héél origineel t-shirt kosten deze keer.... Al was 't maar voor de fun;D
Gr. GL

zondag 11 november 2012

De Looks en de Inhoud: FB versus G+

Om eerst eens te bedenken of ik het nou wel zo'n goed idee vind ( i.h.k.v. Lifehacking) om weer iets nieuws aan te gaan, met Google+, ben ik een klein onderzoekje gestart.

Slow Starter
Jéémig, wat een sloot aan info over G+ is er te vinden op het web... Naast surfen ook maar eens wat rondgevraagd: wat vind jij er van..?
Bij collega's komt er niet zo veel duidelijkheid uit over het gebruik van het aangemaakte G+profiel en ook statistisch getinte berichten geven aan dat G+ òfwel niet van de grond komt, ofwel wèl, maar dan als "slow starter".
Dieseltjes blijven wel lang rijden, dacht ik, dus toch maar verder gekeken.
Waar het mij om gaat is vooral de privacy instellingsmogelijkheden en hoe mijn gegoogleplus er uit zou zien, alias overkomen bij anderen.
Tijdens een speurtocht langs demovideo's strandde ik bij deze. Ik heb hier 'm ff bewaard voor coach Sanneke: beloofd is beloofd. Hou je vast voor een sterk staaltje beeldvorminggngng!



En tóen...was ik even aan een pauze toe. Van een dag of drie.
Ondertussen werd ik belaagd door 2 juffen met zwepen. Eén er van ken je, die nodigde me gewoon brutaal uit in haar kringetje ( hoor ik de echo van een Gargamelachtig lachje? )en die ander is mijn Leerwerkdingesjuf. Dat we gezellig met z'n allen gaan Hangouten in les 2. Lekker dan, alsof je me gewoon tegen de muur zet met je mitrailleurtje.
Ik schudde de opdringerige videomeiden uit m'n nekharen en dook verder het net op.
Om op een leuke link te stuiten, op de blog van Writeaholic. Zij wijst me op haar goede vriend Arvid, die een ( heel ) e-book wijdt aan: De + achter Google, waar ik de online versie van heb aangeklikt. Na één zondagochtendje bladeren ben ik helemaal bij. "Het doel van G+ is het maken en delen van content." Die ga ik onthouden, dat klinkt lekker overzichtelijk en zo blijf ik zelf ook een btje bij mijn positieven (++ haha!)

Lady of the Rings
Account had ik al, dus via juf 1's uitnodiging van start, profielfoto geupload, verplichtte (!?) verjaardag vermeld, funktie ingevuld en flink met de instellingen gerammeld. En dan: waar schaal ik mijn juf in? Onder vrienden? hmm.. Kennissen? Nâhh.. Júffen? Dìe kun je maar beter niet met elkaar in één kringetje zetten volgens mij. Heb er maar zakelijk een collegakringetje van gemaakt. Vrienden maken doe je tenslotte niet door ze vlijmscherpe messen op de keel te zetten.
Net als bij FB laat ik mij persoonlijk niet in de tang nemen door de tag-button van G+. Beheersing is alles.. Om kringetjes op te bouwen zal ik eerst eens wat medeplussers moeten opscharrelen. Zeker als we aan die Hangout toekomen, morgen. Bovendien moet de boel ook nog op mijn android geparkeerd, mijn laptop is nl. stekeblind.( geen webcam ) Benieuwd hoe dat allemaal af gaat lopen. Ik vertrouw maar op hulp van juf2.
Ik ben in ieder geval van de partij, dus zet maar een plusje achter mijn naam.
gr. GL+ ;)

donderdag 1 november 2012

Google+? Extraatje



Terwijl ik me beraad, of ik me aan Google+ wil wagen heb ik een pauzefilmpje. Relax and enjoy.
GL