donderdag 18 oktober 2012

Savety first!

Vanmorgen met een collega gecarpoold naar 't werk. Moest onderweg stoppen. Daar - een anderhalf metertje voor mijn wielen - lag een angstig wezen machteloos te spartelen, zojuist overreden door een voorganger.
Haar partner stond er aarzelend bij te schutteren.Totaal ontredderd.

Wat dóe je dan..? schoot er door me heen.
Nu is me al jarenlang bij BHV les ingepompt wat je dan moet, dit was toch anders.
Ik kon het wel zo laten ( wie gaat er nou zoveel gedoe aan voor zo'n klein ding!), maar 1: misschien zou ze het wel overleven. 2: die partner stond daar levensgevaarlijk in shock midden op de weg en 3: wie met een vaartje aan zou komen tuffen, zou geschrokken flink op de rem kunnen stampen met wellicht kopstaarttoestanden als gevolg. Dus volgde ik de eerste opdracht: savety first!

Keuzemenu
Zo zou het eigenlijk ook met social media moeten, vind ik. Het zou goed zijn, als je bij het maken van een nieuw account automatisch volledig veilig ingesteld wordt.
Om daarna een stap-voor-stapkeuzemenu te krijgen, met duidelijke uitleg van de gevolgen van het aanpassen van je instellingen.
Zo'n prachtig facebook lijstje als ik op een collegadinger-blog zag, is een goed voorbeeld van zo'n handleiding, maar dan vooraf.
Jammer dat dat toch vaak ontbreekt.

Verband
Na kijken of er geen ander verkeer kwam, ben ik dus uitgestapt. Gewapend met papieren verband om mijn handen gewikkeld( ik heb een rol toiletpapier in de auto, vraag me niet waarom..) op het slachtoffer afgestapt. Dat stopte met spartelen en zuchtend in elkaar zakte - dood. Heb ik dat! Arme ding voorzichtig opgetild en met uithangend geslierte ( wil ik niet weten ) naar de berm gebracht, waar partner bedremmeld van afstand op toekeek. "Sorry.." prevelde ik hem toe, net zo aangedaan als hij. Meer kon ik niet doen voor ze. Geen dierenambulance die aandacht aan haar besteedt. Geen nazorg voor hem.

Thuis heb ik eens een valserik van een Malware binnengehaald, geen idee waar het zich in verstopt had. Het blokkeerde al mijn functies, besmette mijn pc van binnenuit. Tot die crashte - dood. Stel je de paniek voor met het in te leveren van definitieve versie van eerder vernoemde timerimeopdracht voor school. De deadline was 2 dagen later! Ik was compleet in shock.
Dat gebeurt me nooit meer. Op onze laptop staat nu een kanjer van een bedrijfsbeveiliging, die belooft peanuts als malware af te maken voor het maar naar ons durft te lonken. En over 2 weken start, na 3 jaar kaarsjes opsteken, eindelijk mijn leerwerktraject Mediawijsheid. So I'ma gonna spread the word!

Veilig
Altijd eerst nadenken is natuurlijk ook een slimme vorm van veilig handelen.
Maar dan moet je wel de kans krijgen je bewust te zijn van de gevaren. Zoals bij het oversteken, bijvoorbeeld. Een zebrapad. Of snelheidsbeperking. Of tikje op de claxon.
Mijn lieve laptop bleek een lifeliner: zij haalde het en leeft er op los!
Het wezentje op straat vanmorgen niet. En daar ben ik toch wel van onder de indruk.
Het was een (snif) vrouwtjeseend.
GL

2 opmerkingen:

  1. Had als titel ff gezet: "haal je zakdoeken maar tevoorschijn". Heb nu ook last van geslierte :(

    BeantwoordenVerwijderen