donderdag 22 november 2012

Search me in the Crowd

Net als bij content curation is het principe van crowdsourcing het samenbrengen van bronnen, om het vormen van een nieuwe bron. Een pareltje van een voorbeeld vind ik BoekTweePuntNul.( boek + site )Zoals Louis Hilgers in zijn voorwoord zegt: een crossmediale publicatie op basis van Co-creatie en Crowd Sourcing. Samen bedacht, verzameld en onder een open en moderne auteursrechten regeling.( Creative Commons BY SA.)
Hoe hebben ze dat aangepakt? Door een oproep te doen op een site ( ICTnieuws.nl) en via de twitterkanalen. Met 50 potentiele onderwerpen als input.
Na 4 dagen was de aanmeldingslijst langer dan 100 namen, met net zoveel nieuwe onderwerpen.
Zo is er een fijn naslagwerkje ontstaan, aangaande 2.0, Social Media en webtools.
Niet zo gek dat al 1 jaar daarna deel 2 is ontsproten. Hoe bedoel je musthaves..?

Erfgoed
Ik móet ook even langs de erfgoedsector. Ben natuurlijk APETROTS te ontdekken dat mijn eigenste lieve moedertje al in de vorige eeuw crowdsourcete. Zij vrijwilligte bij de genealogische vereniging in Naarden. Bestudeerde uren lang de al genoemde oude handschriften om familieverbanden bloot te leggen.
Klein maar akelig bruggetje sla je dan naar de zaak Marianne Vaatstra. Door het beschikbaar stellen van DNA materiaal heeft de gemeenschap een waarschijnlijke dader prijsgegeven. Griezelige, maar niet meer weg te denken vorm van crowsourcing, in het teken van gerechtigheid.

Dichterbij
Misschien moeten wij als KW medewerkers eerst wat bewuster omgaan met onze bestaande 'crowds', voordat we het ver weg gaan zoeken? Ook al gezien bij medeverdiepers is de Bibliotheek van 100 Talenten een prachtmiddel. Het winnende idee vanuit de jeugd- en jongeren bijeenkomst in september, is dat geworden door een probleem ( verouderde literatuurlijsten voor het onderwijs ) om te buigen naar een mogelijkheid. Niet zomaar, maar juist met input vanuit de doelgroep: -"Vraag ze dan naar wat zíj goede titels vinden." riep ik tijdens dat samenzijn. En verloor daarna prompt met mijn eigen ideetje, dat in vergetelheid wegzakte.. Met het bijgedragen kiezelsteentje heb ik eigenlijk toen gecrowdsourced, en dus zo toch een beetje meegewonnen. :) Daarnaast ga ik straks samen met de Biebkidz proberen om een wereldvraagstukje op te lossen. Nee, te klagen heb ik niet.
Nog zo'n voorbeeld is ons klantenpanel, dat al zeer bruikbaar is gebleken. Volgens mij zijn we heel goed op weg.Met de pet.
Crowdfunding lijkt dan het met de pet rondgaan, op een ludieke manier. Zó, dat de schenker er ook wat plezier aan beleeft. Eddy Terstal heeft dat goed gedaan. Hij heeft zijn te maken film volledig gefinancierd met (via twitter te bestellen) microfilmpjes voor funders. In die zin zou je iemand die baat heeft bij een verbinding met de bibliotheek ook als potentieel funder kunnen zien.
Gezien het advies om bij het stellen van je doel/target binnen een tijdsframe te werken, lijkt me crowdfunding echt iets voor projecten. Voor de bibliotheek misschien wel een kans om zich vrijer op te stellen tov. bestaande subsidie- en bezuinigingsregelingen. Of juist de kans het belang van haar bestaan aan te tonen. Hoe dan ook zul je je doel wel goed met je funders moeten afstemmen, je best ervoor doen die funders echt iets te bieden. Crowdfunding past wat mij betreft het beste bij crowdsourcing. Of is dat nou een inkoppertje?
Ik moet tenslotte ook ineens denken aan onze blogs vol ideeën en meningen, door deze Verdiepdingen verzameld. Tja, Rob en Edo, nu vallen jullie door de mand. Dat gaat je dan wel een héél origineel t-shirt kosten deze keer.... Al was 't maar voor de fun;D
Gr. GL

2 opmerkingen:

  1. Zoals Herfst ook zegt in haar blog: rendement + bibliotheek is wel een lastig punt m.b.t. crowdfunding.
    Enne...t-shirt!?! Dat kan alleen als jij een crowdfuncing opzet :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ..funcing? Biebdancing met eigen playlists,american biebbarbeque met wereldgerechten, inschrijven € 1,= Ideeën zat. Heb ook nog wel een leeg petje. (itt. potje)

    Dus. Mijn maat is M.

    BeantwoordenVerwijderen