donderdag 13 december 2012

Social media:oud + wijs genoeg

Wijsheid komt met de jaren
Toch wel heel confronterend voor hen, die met dit gezegde zijn opgegroeid. En thuis ervaren dat notabene de jeugd met een heel eigen wijsheid aan de haal gaat.
Tot midden in de nacht en tijdens het eten aan toe, als je er niets van zegt.."Verslaafd? Néé joh. Wat jullie verslaafd vinden, is voor ons heel normaal." aldus het jonge pubermeisje dat ik interviewde voor mijn Leerwerktraject Mediawijsheid. ( met hoofdletters, hoe naïef..) En gelijk heeft ze.
Met soepele duimbewegingen vliegt ze over haar miniscule mobile toetsenbordje.
De "WTF - generatie" noemt ze zichzelf. Om even te wachten op jouw gruwelkreet en dan met big smile te vertalen : ..Whatsapp,Twitter,Facebook.
In ongelooflijk tempo leert ze een varia aan ins & outs en do's & don'ts van social media. Waar jij "stokoude" ouder als een kreupele achteraan schoffelt.
"Hé, ho! Wacht effe. Wat ben je nou aan 't doen? Hoe kun je zo leren met die herrie op je hoofd? En wie is dat dan waar je zo mee zit te whappen de godganse dag? Hè, hóeveel? In een hele groep?.." En dat kan gewoon allemaal maar.

3R
Gelukkig zijn er regels. Omdat ze er anders natuurlijk mal van worden. Of gaan 'blijven zitten', volgens sommige somberen. De Reinheid, Rust en Regelmaat - regels zijn ook toepasbaar om gamegeaks, whapptappers en twitterchicks te temmen.
Zónder zweep, wel te verstaan, want met pubers moet je een beetje meebuigen.
"Goh,schat wat een gewèldige Simsvilla heb je daar ontworpen. Hele klus zeker hè? Je bent al een uurtje of zo druk daarmee. Sla maar even op, dan doen we een snackpauze. En dan maar een blokkie aan je huiswerk."

Quizzie?
Dat werkt in ieder geval beter dan verbieden. Zelfs in het klaslokaal kun je social media inzetten om op een frisse manier je les te beginnnen, zoals met Socrative. Docent kan met schoolaccount vragen invoeren. Tijdens de overhoring die via mobieltjes gaat, kunnen de lopende stand en achteraf de antwoorden op de vragen bekeken worden.
Voor ouders en andere opvoeders is er de Mediawijsheidquiz. Ik kwam er behoorlijk uit: 2x maal gemiddeld en 2 maal bovengemiddeld dus positief kritisch geïnformeerd. En maar 1x gegokt! Feit blijft in ieder geval dat je wel alert moet blijven. Social Media veranderen waar je bij staat. Over een jaartje lachen we om Whatsapp, die al dreigt met betaalde acounts, evenals Facebook overigens. Mijn interviewpuber heeft Viber op m'n mobieltje geïnstalleerd, toen ik even ter toilette was. "Gratis bellen, slimbo."
Maar let alsjeblieft wel een beetje op je TXT schatje. Niet met volle mond bellen en geen phone mee naar de wc, dènk om je Netiquette.

Ondertussen is het verstandig even flink in de spiegel te kijken. Blèr jij als pa ook dwars door het gezinsdineetje als je collega dan belt of bel je later terug? Zit je als working mum ook aldoor met je gedachten in je mailaccount? Eerlijk zeggen, wat check je 's morgens het eerst? Je wekker of je mobieltje? Welk voorbeeld stel je zelf...
Feit blijft dat je van multitasken brokken krijgt. Niet doen dus. Hou het overzichtelijk, doe aan Lifehacking.

BVO
Niet gek, dat de bibliotheek een rol speelt bij Mediawijsheid. Als partner voor het onderwijs, maar ook voor volwassenen. Mediabar,7Dingen, we doen het best goed. Er is terrein te winnen, zolang we overspoeld worden met nieuwe devices en ontwikkelingen qua social media. Ik heb net de nieuwe site van Bibliotheek.nl bekeken: Bibliotheek voor Ondernemers. Nog in pilotmodus, als het lukt vanaf januari in operandi. Mijn piepkleine bijdrage is in de maak. Wie weet wordt vervolgd...

Afsluiter
Tot slot filmpje en een tip.
Pas op met verbinden. Hoe idealistisch en romantisch ook, kijk uit met het klikken op verleidelijke uitdagingen als: log in met je FB of Twitteraccount.. Voor je 't weet gooi je je 'vuile sokken' naast je mooiste profielfoto op straat. En sluit je Google+ account even, voor je Youtube op gaat. Tenzij je wilt delen wat je kijkt. Zo niet, afsluiten maar.
Bij deze, met SomeGreyBloke,oud, grijs enneh.. wijs?
groetjes GL.

2 opmerkingen:

 1. WTF generatie kende ik nog niet in deze vertaling, dank!
  Verstandig stuk weer GL.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oké, nog ééntje toe:
  "Bibliotheek? Bibliotheek? Ooooh, je bedoelt die oude Google..."
  ;)

  BeantwoordenVerwijderen