woensdag 23 januari 2013

Creative copying

Bezit
Nou,nou, wat een bezitterig gedoe allemaal...
Ik vraag me zo langzamerhand af of copyright nog wel van deze tijd is.
Uiteraard is 'goed gejat' beter dan 'nooit bedacht'. Maar daar hoort een lepeltje jus over. Een verzachtend laagje goodwill. Noem gewoon éventjes de bedenker, doorgever of leugenaar die het zelf vast weer van iemand anders had.
Ideeën komen nooit zomaar. Zelfs als je denkt dat ze enkel en alleen bij jou opkwamen.
Je bent vast vergeten dat je ergens iets hoorde, zag of las, dat er verdacht veel op leek...Doesn't it ring a bell that sounds common?

Tijd
We zijn allen producten van onze tijd. De impressionisten gluurden ook met een scheef oog naar elkaar, net zo goed als de expressionisten, trouwens.
Ik moet wèl zeggen dat er enkele uitzonderingen zijn, die toch wel erg out of the box produceren. Vaak zijn dat -zoals ik net helemaal zelf bedacht- global thinkers.
Denkers met een brede visie, helikopterview, holistisch, ideologisch..iets met hersenhelften ook.
Ik noem een Le Corbusier, Frank Lloyd Wright, oh ja Jimmy Hendrix, Picasso, Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Rudolph Steiner. Zij waren niet te beroerd om te delen. En zeg nou zelf: daar zijn we een heel stuk beter van geworden, toch?

Knikkers van morgen
Ik zou graag een potje met ze willen knikkeren,'s kijken wat zij van copyright vinden nowadays..En dan de mooiste knarren ruilen.
Volgens mij gaat er wel iets veranderen in de nabije toekomst.
Ik hoor steeds meer geluiden van mensen die zeggen: behoefte aan eigen bezit neemt af. In de huidige technologie zit al zóveel kennis dat armoede, honger en energietekort eigenlijk ons fictieve probleem zijn. Betere verdeling van die kennis op mondiaal niveau kan er 'morgen' voor zorgen dat persoonlijk bezit daalt in emotionele waarde.
Levensgeluk verschuift naar 'delen' en intermenselijke betekenis.
Mooie voorbeelden te vinden in dit stukje.

Maar goed. Stuur dit betweterige filosoofje nog maar even naar huis, want het is nog niet zo ver.
Gelukkig kunnen we het alvast doen met 'creative commons'. Gaf al een puik voorbeeldje laatst met BoekTweePuntNul, al die tips van kenners, gebundeld voor ieder die het weten wil. Pracht initiatief. Laat de bieb veel meer zó gaan denken en haar nut is voor welk politiek kaartclubje dan ook, zo klaar als een klontje. Hèt antwoord misschien op slepende rechtenkwesties.

Common sense
Om het wel even netjes te houden, doen we dan tóch maar even aan bronvermelding.
De search.creativecommons.orgsite is dan wel zo handig en om uitwassen tegen te gaan is InterNic ook nooit weg. Bovendien moet het veilig blijven allemaal. Van oneerlijke ruil krijg je gejank. Kopieer je, doe het dan dus wel góed.
Voorlopig zijn we, zolang we nog aan eigen bezit hechten, door angst geleidt en verzamelen we lijsten met 'betrouwbare informatie.' Die we dan wel weer ruiterlijk delen met onze klanten. Geheel gratis. Nou ja bijna dan.
We zijn dus op de goede weg, als basisbron.

Tot die tijd ook nog maar even braaf luisteren naar de Webdetective, mensen.
Maar blijf niet te lang achterdochtig. Laten we er samen iets moois van maken. En deel die kennis, déél!


Gr. GL

1 opmerking: