zondag 11 december 2011

#21 Zoek en ontdek

Al tijdens de opleiding MIB vond ik het gebruik van Worldcat en sommige catalogussites een geworstel. Voor de nietsvermoedende biebbezoeker is het werken er mee m.i. een opgave van jewelste. Tenzij je van een leuk academisch nivootje kunt spreken, schijnen grote catalogussystemen een enorme drempel op te werpen voor de doorsnee zoeker. Uiteraard hebben we op school geleerd als een malle door te zetten, ondanks hoge tijdsdruk en met een grote mate van zelfredzaamheid. Eigenlijk dus net als elke andere bibliotheekbezoeker: met haast en een omlijnd doel.

Treffer
Trefwoorden zijn daarbij cruciaal, maar owee als je daarmee niet de juiste toon kiest. Het resltaat kan ongelooflijk de plank misslaan. Niet onbekend is dat dit bij de aquabrowser ook een veelvoorkomend fenomeen is. Het léék me fantastisch, intuitief en zo, maar er mee werken raad ik collega's of klanten niet echt aan. Bij het zoeken helpt het nou eenmaal niet als je begint met: ."..'t klinkt als..." Wel is een woordenwolk zinvol in een kleiner geheel, zoals in het blog. Binnen een veilige, beperkte marge verkrijg je wel relevante resultaten. Verfijnen of filteren blijkt vaak een zielig doekje voor het bloeden in het grote wereldwijde catalogusland. Ik begrijp enorme catalogi daarom niet. Ik zie geen handige opdelingen en blijf maar net watertrappelend boven water. Al die zoekvaardigheden, geleerd op school ben ik dan ook hoogstwaarschijnlijk al weer kwijt, omdat ik er niet dagelijks mee werk. Laat staan hoe het voor iemand is, die niet 2 jaar een biebopleiding heeft gevolgd. Hier ontbreekt wat mij betreft alle logica. Ik had het in een eerdere blogpost over snobbistisch en star en blijf daar toch een beetje op hikken. Niemand wil ik echter voor het hoofd stoten: ieder zijn/haar specialisatie en daarvoor mijn respect! Ik blog slechts mijn mening en plaats hier geen persoonlijke voltreffer.

Ontdekking
Over My Discoveries kan ik kort zijn. Ik zie wel potentie. Maar ik zie na het inloggen vooral lijstjes.
Sinds Spotify en de vele social software en networks ben ik al dik verwend met tags, trefwoorden en tip-top keuzelijstjes, dus bij de OBA voelt het als een klap in m'n gezicht.
Oké, je maakt een aardig lijstje. En dan? Wat doe je er verder mee? Zelfs een lijstje met zoekresultaten, waarom dat hier bewaren... Hoe wil je verder? Op zoek gaan iets dat lijkt op je eigen zoekvraag?
Ik snap het principe misschien niet. Ben bang dat dit ook al snel voor andere bezoekers geldt.
In onze CWise catalogus heb ik meer vertrouwen. Het is ook goed uit te leggen aan klanten. Na inloggen kun je ook veel meer persoonlijke dingen bepalen en bekijken. Daar kun je ook je lijstje kwijt. Als je dat al zou willen. De OBA heeft dat niet. Of ik kan het niet vinden op de website. Dus stuit ik op een hoge drempel. Dus haak ik af...Ik had dat eigenlijk niet verwacht van de bieb van onze hoofdstad.
Wie zich het rambam blijft zoeken, ontdekt wel iets.                           
Die ontdekt een beperking.
Hetzij bij zichzelf, hetzij bij de zoekmachine.
Aldus my discoveries.

2 opmerkingen:

  1. Zoon nr. 2 doet een opleiding aan het HKU: interactive design. Deze opleiding behelst o.a. het voor de bezoeker op de site vergemakkelijken om te vinden wat je zoekt (ik zeg het nu heel erg simplistisch). Deze opleiding is er niet voor niets.
    Ik weet het: ik schop tegen schenen, maar wat een uitkomst biedt Google vaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @CurlYup: Mee eens! Ik gooch(g)el regelmatig tijdens infobaliediensten. Ook wanneer in m.o.m. weer eens geen afbeeldingsplaatje staat. Onontbeerlijk bij het zoeken en bevestigd zien van de juiste titel,ook voor de lener die thuis z'n boek kwijt is.
    Mooie opleiding voor zoon 2! Ben niet afgunstig hoor, maar wou wel dat ik weer jong(er) was, met zeeën van tijd en zo...Wens hem succes. Wij hebben mensen als hij nodig!

    BeantwoordenVerwijderen