dinsdag 6 december 2011

# 18 Doorklikken.

Ik hou niet zo van klikken maar zal mezelf er maar bijlappen: ik heb Librarything en Dizzie alleen bekeken. Geen account gemaakt dit keer, maar ik ga dat na deze cursus wel doen.
Mijn laarzen staan op de deurmat uit te wazemen, is periodiek wel nodig...
Ik kweek weer zitvlees, terwijl ik me vergaap aan beide catalogiseerwerktuigen.
Beide sites zijn mooie sociale apparaten! Eens flink doorgeklikt hier en daar en me verbaasd over alle info! Recensies, tags en trefwoorden, maar ook praktische tip en toplijstjes, waar een bibliothecaris wel een puntje aan kan zuigen... Ook lijkt het me dat deze interactieve, sociale verbindingsmachines een must zijn voor de collectioneur: waarderingen, stemmen, interesse voor nieuwe titels...alles is in kaart gebracht en er kan zo stiekem een trend doorgeklikt worden aan de beslisser of adviseur van de aanschaflijst.

Stemming
Mij is wel duidelijk dat het hier niet alleen om catalogiseren gaat. Dit is veel meer dan dat. Ik zie vooral betrokkenheid. Rijzende en dalende titelsterren, handige doorverwijzingen via een ongekende variatie aan trefwoorden, een heuse auteurswolk met top 75 en een lijst van 25 meest besproken boeken. Mocht ik nog eens een titel niet kunnen vinden, vanwege de cryptische omschrijving van de klant, zou ik best wel eens kunnen slagen als ik via trefwoorden en tags op zoek ga bij Librarything of Dizzie.
Wat zou het eigenlijk prachtig zijn als onze eigen K'waard catalogus óók zo multifunctioneel gebruikt zou worden door onze eigen lezers...
Misschien moeten we er meer reclame voor maken, wellicht is het een leuke zijstap- tip voor de publiekscursus "7 dingen" ( 8 in dat geval!) om daar eens mee te oefenen. Want we kijken toch altijd stiekem even wat de buren of onze vrienden ergens van vinden, voor we ons een oordeel vormen. Dus zijn tags, recensies en stemmen zo belangrijk. Daarvoor is het wel eerst nodig dat we de catalogusbezoeker duidelijker uitnodigen hun mening en binnen de cataloguszoekmachine verder door te klikken.

Indeling

Klik hier voor melodie.

Daarnaast is het niet verkeerd om als bibliothecaris eens te zien hoe ons publiek haar eigen indeling maakt. Wij met onze haast snobbistische, starre wijze van met catalogus- en rubricering omgaan, kunnen veel opsteken op gebied van klantgerichtheid. Doodzonde dan ook, dat een door onze eigenste Heerhugowaardse kinderen bedacht indelingssysteem op de jeugdafdeling compleet naar de knoppen is geholpen door invoering van het PIMsysteem.. Ahum! Laat ik het trouwens nou maar even voor mezelf houden, voor ik wie dan ook de boekenkasten opjaag...
 Zeg, mocht je dit willen doorvertellen aan een collega, zeg dan maar niet dat je deze opmerking van mij hebt, hè...?! Ik steek 'm wel even snel terug onder stoelen of banken en flapper snel met mijn witte vlag...
Wat kan ik er soms toch een zootje van maken...



Mijn reactie op een recensie van Het stroeve touw van Alan Bradley bij Dizzie:
Ben begonnen in dit boek, want het eerste boek (De smaak van venijn) met Flavia in de hoofdrol was om van te smullen;Ontroerend, spannend en humoristisch. Ben op éénderde maar geniet nu al. Bradley toont wederom schrijftalent! Groet, Giant Leaps bij 23dingen.

2 opmerkingen:

  1. Je hebt een en ander weer goed onder woorden gebracht, complimenten!
    Ik laat de klant vrij regelmatig kennis maken met LT of Dizzie wanneer men weer is vergeten wie of wat is gelezen.
    En Pim: breek me de b... niet open, maar dat heb je niet van mij, hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ CurlyUp...My lips are sealed!;) Gr. GL

    BeantwoordenVerwijderen